2012. január 23., hétfő

Hull a pelyhes


Tudjuk, hogy a benzin árának jelentős százaléka állambácsi zsebébe vándorol, amely elméletileg arra lenne hivatott, hogy a befolyt összegből az utakat karban tartsa. Vonatkozik ez az úthibák rendberakására, az útszéli gazok vágására, és persze a téli takarításra is. Ha pedig autópályát szeretnénk használni, akkor újabb köteg pénzt kell letegyünk az asztalra, ráadásul ugye, 2012-től csak tíznapos matricát vehetünk a négynapos helyett. 

Vasárnap korán reggel indultunk Budapestre, a következő számunkban megjelenő autók fotózására. Szombat este még száraz idő volt, ám reggel, amikor felkeltünk már 10 centis hó fogadott minket. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a fővárosban nem esett, ezáltal nem dőltek romba a terveink, elindultunk. Igen ám, de az első pár kilométert harmincas átlaggal tettük meg a hó és jég miatt. Sebaj, majd a pálya jó lesz.
A képen látszik, hogy mennyire volt jó... Kérdem én, ha diszpécser Juliskanéni látja, hogy valami fehér szmötyi esik az égből, akkor miért nem racsít bele a mikrofonba, hogy Jóska, Sanyi, üljetek be az Unimogba és túrjátok le az egészet? És akkor talán az a három szerencsétlen, a bontószökevény Saabban időben megérkezne a megbeszélt helyre... Köszcsi!

6 megjegyzés:

  1. 1. A havazás érkeztét előre bemondták, gondolom elég nehéz lett volna korábban felkelni.
    2. 10 centi hóban nehogy már ne lehessen közlekedni. Segítek: télen nagyon hideg van és ha esik a hó az utakon megmarad (hat)
    3. Biztos otthon vagy ebben a témában, hogy tudod mikor, milyen technológiát kell alkalmazni. (pl: mikor kell só, milyen célgépet kell küldeni adott útra és mikor.)
    4. Igen, szerintem is jobb mást kritizálni, mint ezeknek utánanézni.

    Magénvéleményem szerint elkényelmesedtünk. Ha gondolod nagyon szívesen megmutatom egy megyeszékhelyen hogy néz ki ez a munka. Onnan viszont nem lehet elkésni...

    VálaszTörlés
  2. Nem, nem vagyok otthon a témában. Viszont azt láttam, hogy Ausztriában a legnagyobb havazásban is tiszták az utak. Nemé nem annyira, hogy éppen egy Land Rover Defender tudjon közlekedni, hanem teljesen tiszta az aszfalt.

    De vegyük a mostani példát: Egy hete készülünk a "rendkívüli" hóhelyzetre, mindenhonnan ez folyik. Itt, Debrecenben péntek délben kezdett esni a hó, de a kereszteződésekben még most is van, ahol járdasziget szerűen, 30-40 centis hó van. És ezek nem kispicsa utak, hanem mondjuk a főúthoz kapcsolódó utcák. Akkor most miről is beszélünk?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a külföldi példát, mert minket ugye Ausztiához kell hasonlítani. Minden feltétel pont ugyan oylan mint náluk ugye? Nézz körül, tőlünk keletre nem igen esnek kétségbe 30 centi hó láttán, mi már jajgatunk, nyugatra meg feketék az utak.

    Nem tudom Debrecenbe miért állítanak oylan hogy felkészültek a télre. Erra nem lehet felkészülni. Max akkor ha valaki megmondja hetekkel előre milyen idő lesz és mikor kezd el esni a hó, milyen intenzitással, meddig....stb.
    Kereszteződésekből mi már rég kiszedtük a havat, de ha ott lenne sem zavarna. El lehet attól még közlekedni, vagy elakadtál valahol? Hóláncot miért gyártják? Van lapát meg homok az autódba?
    Nekem változatlanul az a véleményem, hogy egy kicsit elkényelmesedtünk. Ha már pár centi hó marad az úton megy a kesergés, holott attól még simán elközlekedsz.

    VálaszTörlés
  4. Félreértesz, én élvezem, amikor hó van az úton, akkor kezdődik a jóvilág. Viszont annak mondjuk nem örülnék, ha Julikanéni megcsúszna és nekem koccanna. Mindegy is.

    De úgy látom, hogy nem csak én vagyok helikopter: http://belsoseg.blog.hu/2012/02/04/takaritassal_nem_zavarjak_az_utonlevoket?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2012_02_13&utm_campaign=totalcar

    VálaszTörlés
  5. No akkor ezt korrekt módon megvitattuk. Csak arra kérlek, hogy mielőtt bármi fröcsögő, vagy poénosnak szánt írást közölsz, ha nem is kérd ki, de legalább nézd meg a másik oldal véleményét is az esetről. Maximum objektív lesz a dolog.

    VálaszTörlés
  6. Hehe, ezen jót röhögtem. Mikor fel kell háborodni, akkor mindenki nagyon tudja verni az asztalt és osztani az eszet... természetesen név nélkül. Mert az úgy nem fáj. Tényleg nagyon kevés tökös gyerek szaladgál szabadlábon, aki meri vállalni névvel is a véleményét.

    VálaszTörlés