2012. január 20., péntek

Szívem szakad meg


Mondtam már, hogy szeretem a Lancia Stratost? Éppen ezért fakadtam majdnem sírva, amikor a stipistop.com Facebook oldalán megtaláltam a baloldalon látható képet, amelyen egy kedves úriember (remélem azóta csuklik) kutyaólnak használja egy Stratos kabinját. Ráadásul nem is egy Stradale-ről, hanem egy raliautóról, azon belül is a legikonikusabb Alitalia dekorosról, amiért a hozzám hasonló, ámde tehetősebb emberkék bizonyára ölnének. De ez még nem minden...

Bár a motorsport többnyire Gergő asztala, az ajtóra festett (ragasztott?) név alapján kiderül, hogy az autóval valaha Sandro Munari versenyzett. Az olasz először az 1972-es Monte Carlo ralit nyerte meg egy Fluvia volánja mögött, majd a hetvenes évek közepétől a Stratossal folytatta. Eleinte Mario Manucci, majd pedig Silvio Maiga volt a navigátora, s ez utóbbival együtt nyertek egyéni világbajnoki címet 1977-ben.

Hogy a képen látható darab az-e, amellyel anno felálltak a dobogóra, rejtély. Persze az ember torka mindig elszorul, ha egy klasszikus autót lát valahol a kert végében rohadni, pláne ilyen esetekben, amikor az adott vasdarab nem elég, hogy egy igen ritka és értékes típus, még önálló története is van. A kutyák meg nem tudják, hogy - a képek alapján ítélve - a házuk még ebben a formában is értékesebb, mint a gazdájuké. A fotók nem mainak tűnnek, csak remélni lehet, hogy az autó sorsa azóta jobbra fordult. Ha mégsem, akkor volna néhány középkori ötletem a kedves tulajdonos megcirógatására.

1 megjegyzés:

  1. az autó (maradéka) valóban az ami :(
    jó hír a rosszban hogy a kép nem most készült hanem közel 20 éve és az itt látható maradék elemei egy másik Alitalia-Lancia Stratostba kerültek bele, amin a mai napig föntmaradt.

    VálaszTörlés