2014. szeptember 21., vasárnap

Amikor a 34 lovacska szétszalad...

Volt már néhány viszonylag problémásabb apróság, amit meg kellett oldani az autómon, mióta nálam van, és volt néhány olyan művelet, amivel magamnak csináltam néhány kevésbé unalmas órát, napot. De akkorát mint most még sose szoptam vele. Sejthető volt, hogy nem lesz egyszerű menet, hiszen lehetett tudni, hogy a motor megragadt, és így nem csak egy tömítéskészletet kell majd kicserélni benne. Semmi gond, most tudok komolyabb összeget szánni rá, menjen Merki Pistához, ő a legjobb. Innen jeletkeztem utoljára júniusban.

Aztán lett július, mire a motor tényleg el is jutott Nyíregyházára, így csak a múlt héten kezdődött el a munka rajta. Már komolyan vártam, hogy vadászhassak alkatrészekre, hogy dönteni kelljen két márka között, vagy igazából bármire, ami előrelépés. Aztán jött egy fotó.


Egy kép, amin először nem tudtam, hogy mit kell nézni, hiszen a blokkom volt lefotózva felülről. De Pista fia, Peti elmondta, hogy el van repedve, majd kérdezte, hogy mit csináljunk vele. Ha nagyon akarom a motorszám miatt meg lehet menteni, volt már rá példa, hogy egy hegesztett blokk is kiválóan üzemelt. Mivel nem is láttam a képen a repedést, gondoltam nem lehet olyan nagy, gyógyítsuk meg. Másnap kaptam egy újabb képet, ezúttal oldalról, a lecsupaszított blokkról, amin már tisztán látszott, hogy baj van. De javítható - mondta a mester.


A hidegzuhany másnap érkezett. Peti újabb képeket küldött, amiken már messze nem volt ilyen rózsás a helyzet, sőt. A hajtókar minden irányba elhajolva, eltörve, a hengerdugó csipkésre szaggatva, a blokk belseje pedig olyan, mint amiben kézigránát robbant. Peti is mondta, hogy ez így sajnos menthetetlen.De ha ez nem lett volna elég, még a főtengely és a vezérműtengely is eltört. Azért van jó hír is, a hengerfejek megúszták az esetet, azokból nem kell újat szerezni. Mert minden másból igen. Ráadásul ezek nem is annyira olcsó dolgok... Csereblokk az van a Merki műhelyben, a vezérműtengelyt és a főtengelyt köszörülnek, az olyan lesz, mint az új. A hajtókarok jók bontottan, de hengerdugók újak kellenek. És ez nem olcsó. Nagyon nem. Eredeti német kettő van, a Mahle és a Kolbenschmidt, Pista az utóbbira esküszik, így az lesz. 


Jelenleg így áll a dolog, várom a következő hírt, történést és nagyon remélem, hogy kellemesebb lesz, mint most. Elgondolkodtam nagyobb motoron is, de tudom, hogy csak szopnék a dupla karbik szinkronjával és utálnám, hogy leeszi a gatyámat. Cserébe mondjuk menne, de az első kanyarban meghalnék ezzel a futóművel. Nem, jó ez az 1.2, a hatliteres fogyasztás és a megbízhatóság.

Remélem, hogy hamarosan elkészül és rakhatjuk bele vissza, mert lassan egy éve annak, hogy megálltunk az autópályán, és már rendesen fáj a szívem, ahogy ott látom a garázsban, ahogy a szomorú, bamba szemeivel tekint ki arra a külvilágra, ahova most nem tud kimenni.0

1 megjegyzés:

  1. Nagyon csúnya az a motor:-( Merki ur jól dolgozik, az enyém is nála készült, Kolbenschmidt-ből. Gyors gyógyulást a kicsinek.

    VálaszTörlés