2014. június 17., kedd

Egy nagyon népszerűtlen vélemény

Jómagam nem vagyok nagy futball-rajongó, habár amíg kint laktunk Spanyolországban nyomon követtem az ottani bajnokságot, ma már csak felületesen tudom, hogy ki melyik csapatban játszik. Ellenben a világversenyeket szeretem nézni a jó hangulat miatt. A napokban, a foci VB indulásával együtt elárasztották az internetet a szebbnél szebb képek, amelyeken okosabbnál okosabb gondolatok hirdetik a labdarúgás értelmetlenségét, szemben az autósporttal. Addig nincs is probléma, amíg valaki ezt poén szintjén elsüti, de amikor már szinte hitvallássá válik, akkor talán már komoly a gond. Ugyanis ezek az emberek nem gondolkodnak, nem néznek a dolgok mögé, csak okoskodnak...


Tény, hogy a focisták sokat keresnek, sokkal többet, mint azok az emberek, akik sokkal keményebben dolgoznak. Tény, hogy sok olyan sportolónál is többet keresnek (ez főleg itthon igaz), akik sokkal nagyobb eredményeket érnek el, sokkal nagyobb munkával. De erről talán nem ők tehetnek, hiszen ők csak tehetségesek egy olyan sportban, amit a legtöbben szeretnek. Sok embernek okoznak örömet a világon, borzalmasan nagy üzlet az, ami körülöttük forog, aligha az ő hibájuk, ezért kár lenne utálni őket. Ugyanúgy, ahogy a hollywoodi színészeket, a topmodelleket sem utáljuk, holott ők is csilliárdokat keresnek viszonylag könnyű munkával. Kétlem, hogy az ő hibájuk lenne, hogy a tűzoltók fizetése siralmasan alacsony, a probléma máshol gyökerezik, de ez megint más lapra tartozik.


Mindemellett a foci egy olyan sport, ami reményt ad, bárhol játszható és közösséget teremt. Nem kell hozzá semmi, csak egy labda szerű tárgy, és négy kabát/vizesflakon/tégla, ami kapuként szolgál. A világ minden pontján elérhető, teljesen függetlenül az említett terület gazdasági helyzetétől. A foci lehetőséget ad arra, hogy nem túl szerencsés helyre született gyerekek reményt kapjanak egy jobb életre, hogy kitörjenek a nyomorból, és egy labda ügyes terelgetésének köszönhetően kinyíljon előttük a világ, s hogy mikor már befutottak, komoly anyagi támogatást nyújtva ők maguk is segítsék a hasonló sorsú gyerekeket. 

De ha nem is megyünk ilyen messzire, elég csak megnézni a sportpályákat, ahol barátok rúgják a bőrt. Nem tespednek a tévé előtt valami zseniális brazil sorozat, vagy akár a facebook előtt. Persze játék közben minden bizonnyal elküldik egymást a picsába, de utána a sörözés közben már csak vigyorognak az eseten.


Ellenben az autósport? Zseniális dolog, még az elmúlt évek környezettudatos tendenciáinak borzalmai ellenére is. Ordító motorok, csikorgó kerekek, lángoló kipufogók, gumifüst, minden olyan együtt, ami külön-külön is elég ahhoz, hogy furcsa bizsergés fusson végig a gerincünkön. Aligha van férfiember, akit ne hozna lázba valamelyik szakág, de csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy valóban a versenyautó volánja mögé üljenek. Ugyanis amíg a bőrt rúgni bármelyik sulibajnokságban lehet, addig a motorsport világába bekerüléshez nem csak tehetség, hanem sok-sok pénz kell. Először elindulni valami kisebb bajnokságban (drift, rally, pályaverseny, tök mindegy), saját autóval, saját pénzből, szponzorok nélkül, lehetőleg nyerni valamit, hogy komolyabb osztályban lehessen folytatni, ám ekkor már minimális támogatói háttérrel. Ha nagy szerencsénk van, akkor egy országos bajnokságig el lehet jutni, de hol van a nemzetközi mezőny? 

Na ahhoz nem kell más, csak pénz pénz és pénz. Ezzel nincs semmi gond, de néhány igazán kirívó eseten kívül (Michelisz Norbi, pl.) nem nagyon látunk példát arra, hogy egy tehetség pénz nélkül a nemzetközi mezőny közelébe jutna. Holott ki tudja, lehet minden nap elmegyünk az utcán egy potenciális F1, WRC világbajnok mellett. 

De a lényeg nem is ezen van. Mindössze annyi, hogy attól, hogy valaki autós ember, úgy érzi, hogy az autósport a világ közepe, még nem kell fasznak lenni. Attól, hogy nekem a lekváros palacsinta a kedvencem, nem köpködöm azt, aki a paprikás krumplit szereti, és ő sem fogja az én anyámat szidni. Másrészt már iiiiiszonyatosan unalmas a 8525. kép a 2x45 percről és a 22 hülyéről a pályán, szóval legyetek szívesek abbahagyni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése